- La formació assembleària col·labora amb el moviment estudiantil en la seua reivindicació de que s’escolte de l’estudiantat a l’hora d’abordar reformes universitàries.
L’agrupació electoral ha presentat una declaració institucional per al proper Ple de l’Ajuntament en suport i adhesió al referèndum sobre el “Decret 3+2”, realitzat pel moviment estudiantil a l’UJI. El Decret estableix la reducció dels graus universitaris de 240 a 180 crèdits, és a dir, de 4 a 5 anys, i augmenta els màsters de 60 a 120 crèdits, és a dir, d’1 a 2 anys. Això suposa que els nous graus formaran en qüestions bàsiques i generalistes, i en el màster es cursaran els coneixements especialitzats.
Segons relata la moció proposada pel moviment estudiantil i que Castelló en Moviment trasllada al Ple de l’Ajuntament, “la reforma obligarà l’estudiant a assumir el màster com una condició sine qua non en la seua formació acadèmica, i sumat a les pujades de taxes, expulsarà els estudiants amb menys recursos de l’educació superior. El 3+2 serà l’equivalent a les llicenciatures, i el grau a una diplomatura”.
En els darrers anys s’han imposat reformes acadèmiques, augments de taxes i d’altres qüestions, evitant el debat polític i ometent l’opinió d’una part important del sector educatiu.
Tal com relaten els estudiants, davant la manca de resposta de les institucions educatives universitàries a les seues reivindicacions, el moviment estudiantil va organitzar un referèndum entre l’alumnat de diverses universitats. Aquesta proposta volia palesar “que en els darrers anys s’han imposat reformes acadèmiques, augments de taxes i d’altres qüestions, evitant el debat polític i ometent l’opinió d’una part important del sector educatiu.” A la Universitat Jaume I els resultats sobre l’aplicació del Decret 3+2 van ser de: 2804 vots en contra de l’aplicació del Decret, 71 a favor, 10 en blanc i 1 nul.
Amb la moció presentada, Castelló en Moviment pretèn que l’Ajuntament done suport al referèndum i inste el Consell a obrir un procés participatiu sobre el tema, que compte amb la representació de l’estudiantat. En ser una qüestió que queda fora de les competències municipals, la moció prendrà la forma de declaració institucional, i necessitarà l’acord de totes les forces polítiques de l’Ajuntament en Junta de Portaveus per a poder arribar al Ple del proper dijous.
Al ser un tema que queda fora de les competències municipal buscarà el suport de totes les forces polítiques. Segons la regidora Anna Peñalver, el seu grup polític ha iniciat converses amb la resta de partits del consistori per aconseguir el suport a la proposta d’un referèndum a la UJI sobre aquesta reforma. Igualment, la proposta pretén que el consistori inste a la Generalitat Valenciana a obrir un procés participatiu amb la representació estudiantil sobre el model educatiu universitari que suposa aquesta reforma.