Assemblea Cooperativa

Castelló en Moviment, reunit en assemblea i a la vista de la manera en què ha vingut funcionant l’espai polític creat com a conseqüència de la coalició electoral formada per Unidas Podemos, Castelló en Moviment i Esquerra Unida del País Valencià, es veu en la necessitat de fer públic el present comunicat:

Castelló en Moviment va nàixer el 2014 per superar el model dels partits polítics tradicionals posant en pràctica un altre tipus de fer política. Davant els dèficits de la nostra democràcia vam sorgir per exigir major horitzontalitat i transparència als nostres representants i amb la voluntat de prendre les decisions de forma oberta a la ciutadania.

Entre desenes de veïns i veïnes vam bastir un espai genuí de confluència on tots els membres de la seua assemblea participen en igualtat de condicions al marge de les sigles dels partits en els quals cadascú poguera militar, superant així la lògica dels partits clàssics on els equilibris de poder han de veure més amb interessos personals que amb el fet d’atendre els problemes reals de les persones.

Com a moviment municipalista, Castelló en Moviment ha reivindicat des dels seus inicis la seua autonomia respecte de qualsevol partit o instància centralitzada. Durant els seus anys de vida, Castelló en Moviment ha tractat d’aprofundir en la construcció d’una radicalitat democràtica a partir del debat i la presa de decisions de manera assembleària pensant sempre en la ciutadania de Castelló. No obstant això, s’han buscat en tot moment aliances més enllà de Castelló arribant a formar part d’una xarxa de candidatures i moviments municipalistes de tot l’estat. Amb això hem tractat de proposar una nova institucionalitat, un nou ecosistema de moviments i projectes institucionals que superaren la política professionalitzada que patim en aquests moments.
Amb errors i encerts, Castelló en Moviment ha actuat des de l’honestedat i la transparència buscant un alt nivell de coherència en la presa de decisions. Decisions encaminades a reclamar el dret a la ciutat que té tot ciutadà i ciutadana. Des de l’Ajuntament i la Diputació hem tractat de generar un espai de contrapoder aliat dels moviments socials.

No obstant això, el context polític en el qual vam arribar a les eleccions municipals del 26M, amb l’amenaça de la ultradretà a les portes de les institucions i la decisió de Podem Castelló de deslligar-se de l’espai de confluència per a plantejar unes noves regles del joc, va fer que el nostre moviment municipalista i assembleari optara per participar d’una coalició de partits.

Passades les eleccions i reconeixent els evidents mals resultats electorals pensem que hem complit dos dels principals objectius que tenia acceptar la coalició: en primer lloc evitar un govern de dretes i en segon lloc evitar que el nostre espai polític quedara fora de l’Ajuntament al no superar la barrera del 5% dels vots emesos com a conseqüència de la divisió de vots entre dues candidatures. Tot i els mals resultats assenyalem que la davallada del nostre espai polític ha estat major en aquells municipis on hem anat separats.

Des de l’inici de les negociacions per a formar una coalició no ha estat fàcil la convivència entre el nostre model assembleari i el model de partit basat en el lideratge d’una o poques persones. Durant els últims mesos i especialment després de la celebració de les eleccions del 26M, Castelló en Moviment s’ha sentit incòmoda per diversos fets. Darrerament a causa de la falta de transparència per part de Podemos en les negociacions amb PSPV-PSOE i Compromís per un pacte de govern. Unes negociacions en les quals no sempre s’ha respectat l’acordat de manera conjunta per les parts integrants de la coalició, com ara que la comissió negociadora era la legítima encarregada de dur-les a terme i no cap altra de les parts per motu propi. On a més, s’ha fet un ús abusiu i interessat dels mitjans de comunicació per fer declaracions i filtracions sense consensuar. Però, aquest tipus de relació amb els mitjans de comunicació ha estat constant en els darrers mesos i és una de les principals causes del clima de desconfiança i desgast generat entre militants de formacions polítiques aliades. Castelló en Moviment també hem comes errades en aquesta sentit i esperem no repetir-les.

En aquest sentit creiem que és necessari esmenar aquests errors per a evitar en el futur nous conflictes derivats de l’incompliment dels acords sorgits de l’assemblea de la coalició. Només una relació sana basada en la confiança entre sòcies farà possible una legislatura fèrtil en canvis beneficiosos per a la ciutadania.

Per la nostra part, des de la ferma aposta pel municipalisme, continuarem treballant per una major democratització de les institucions i dels projectes polítics que permeten aquesta transformació. Estem convençudes que per a aconseguir que la ciutadania tinga un major control democràtic de les institucions, és necessari disposar d’organitzacions que practiquen en el seu funcionament aquesta radicalitat democràtica.