- Peñalver informa que la Junta de Portaveus ha acceptat la Declaració Institucional perquè l’Ajuntament pressione al Govern central en l’aplicació a Espanya del conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball.
Castelló en Moviment va impulsar, amb la suma de PSOE i Compromís, una Declaració Institucional per al Ple Municipal d’aquest dijous, la qual ha estat acceptada per tots els grups polítics, perquè l’Ajuntament de Castelló trasllade al Govern central la necessitat d’aplicar el Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball.
Gràcies a aquest Conveni, aprovat el 2011 i en vigor en 26 països, les treballadores de la llar s’han d’integrar en el Règim General de la Seguretat Social, garantint la seua protecció per desocupació així com bonificacions en el règim de cotitzacions a la seguretat social adaptades al seu model laboral.
«Ja hi ha molts països que han adaptat la seua legislació laboral a les circumstàncies de les treballadores de la llar perquè no vegen els seus drets retallats en termes de dret a l’atur i cotització per al càlcul de la pensió, seguint el Conveni de l’OIT. De fet, hi ha acords al Congrés perquè el Govern ratifique eixe Conveni, però el Grup Popular va esmenar els Pressupostos per endarrerir aquesta reforma fins al 2024», explica Anna Peñalver, portaveu adjunta de Castelló en Moviment.
A la Declaració Institucional es recorda que el 2013 la Comissió d’Ocupació del Congrés va aprovar per unanimitat el mandat perquè el Govern aplique el Conveni 189 de l’OIT com més aviat millor. En canvi, 5 anys després encara no s’ha fet efectiu per l’esmena del PP que l’endarrereix 5 anys més.
«El nou govern central de Sánchez té la capacitat d’aplicar eixa reforma via Decret per ampliar drets de 637.000 persones del nostre país, la majoria d’elles dones i immigrants, un col·lectiu que pateix especialment la desigualtat. No ens podem quedar de braços plegats fins que el Conveni entre en vigor a 2024», ha valorat Peñalver.