Declaracions Anna 2
  • La formació assembleària informa que s’ha aprovat una Declaració institucional en la que el ple de l’Ajuntament mostrarà el seu suport a les dones víctimes d’aquests abusos.

La portaveu adjunte de Castelló en Moviment, Anna Peñalver, ha informat que el ple de l’Ajuntament aprovarà una Declaració Institucional en què «Castelló mostra el seu rebuig als abusos i l’explotació denunciades per les jornaleres marroquines que treballen en els camps de maduixa de Huelva, que inclouen agressions sexuals».

Es tracta d’una proposta impulsada per l’agrupació assembleària que ha comptat amb el suport de Compromís i el PSOE, a la qual la resta de grups polítics també han donat suport. Peñalver indica que «a més aquesta Declaració exigeix mesures per a protegir les jornaleres marroquines, per a garantir el seu accés a la justícia, i per a evitar que aquestes situacions es repetisquen».

Segons detalla la Declaració als camps de maduixa d’Andalusia treballen, cada temporada, al voltant d’unes 18.000 dones treballadores. Recentment, segons explica Peñalver «algunes d’elles s’han atrevit a posar una denúncia col·lectiva per abusos i agressions sexuals, trencant el silenci al qual estaven sotmeses i fent pública una pràctica habitual en els camps de maduixes. La resposta de l’empresa ha sigut un intent de deportació massiva forçada, que la intervenció de la Guàrdia Civil i del Sindicat Andalús de Treballadors van evitar, però es calcula que al voltant de 300 dones han sigut retornades al Marroc. Altres han aconseguit fugir i la resta continuen treballant en les plantacions, retingudes i envoltades per la Guàrdia Civil».

Amb l’aprovació d’aquesta Declaració el ple de l’Ajuntament de Castelló insta al Ministeri d’Igualtat, al Ministeri de Treball, al Ministeri d’Interior, al Ministeri de Justícia i al Ministeri d’Agricultura a posar en marxa els protocols i les mesures necessàries per a garantir la protecció i els drets jurídics de les dones denunciants, així com els mecanismes d’inspecció i de prevenció adients per tal d’evitar que aquest tipus d’abusos es repetisquen.