Bon dia a totes les persones ací presents, i a les que estan seguint aquesta sessió des de fora,
La presència de Castelló en Moviment a la Diputació no es pot entendre sinó com una anomalia, com un resultat un tant excepcional que ningú no ens esperàvem, sent com som una agrupació d’electors municipal i donat el sistema electoral indirecte que regeix aquesta institució, un sistema de naturalesa profundament antidemocràtica, com es demostra especialment en aquesta legislatura. Com s’explica si no que el Partit Popular, amb només un terç dels vots emesos, en conserve la majoria absoluta?
A més, com a representant de Castelló en Moviment no puc més que transmetre el nostre rebuig a les Diputacions, en tant que institucions decimonòniques sorgides de les necessitats centralitzadores d’un estat liberal que començava a construir-se a base de l’expoli de les classes populars, en benefici de l’alta noblesa reconvertida en naixent burgesia.
Des dels seus inicicis, les diputacions han estat estretament vinculades al caciquisme local, el cas de Castelló n’és paradigmàtic, a l’ampara dels successius governs centrals, i això és el que encara són:
- agències de col·locació d’amics, familiars i clients dels polítics de torn;
- ferramentes de pressió sobre els pobles amb menys recursos, que els encadenen a la dependència política per a poder sobreviure
- centres de corrupteles vàries a canvi de favors polítics i econòmics de les èlits locals,
De fet, ja ningú no pot negar l’existència d’aquestes pràctiques, veient com han caigut en els últims mesos uns quants presidents de diputació geogràficament propers a nosaltres.
Avui més que mai, quan a la ciutadania se’n exigeix que ens apretem el cinturó, les diputacions se’ns presenten com a símbol del malbaratement de recursos públics. No es pot entendre que en un Estat de les Autonomies descentralitzat, es mantinguen unes institucions que gasten la major part del s seus pressupostos només en el manteniment de la seua pròpia estructura.
La solidaritat entre les grans ciutats i pobles amb els més menuts, amb menys recursos, és abolutament compatible amb la desaparició de les diputacions. El serveis que aquestes ofereixen els podrien assumir perfectament les comunitats autònomes o els ajuntaments mancomunats.
Enguany, a més a més, no podem passar sense assenyalar un fenomen nou: el naixement de nombroses iniciatives municipalistes com la nostra arreu de l’estat i en la nostra província. Agrupacions d’electors que ens estan donant una lliçó de democràcia interna, horitzontal, participativa i oberta; espais de confluència i diàleg que suposen un veritable i necessari buf d’aire fresc a les nostres institucions. Una nova manera de fer i entendre la política que molts encara no han comprès, de recuperar les regnes de les nostres vides, de mirar els reptes del futur a la cara i dir ben alt que no permetrem que ens prenguen el pèl mai más.
Estem ací per a quedar-nos i hem començat un procés que, des d’allò local i més pròxim, aspira a recuperar la sobirania popular i engegar nous processos constituents a diferents nivells i, per què no, a contribuir amb el nostre granet d’arena a canvis profunds a escala global. Allò de pensa globalment, actua localment, ha pres un nou sentit amb l’entrada a les institucions d’aquestes agrupacions d’electors.
Intervenció a partir de 01h:03m
En aques context municipalista, l’entrada de Castelló en Moviment a la Diputació, com deia, no deixa de ser una estranya excepció, una anomalia. Fora d’aquestes parets es queden totes les candidatures municipalistes, germanes nostres a molts pobles, malgrat els excel·lents resultats que moltes d’elles han obtingut i que han mostrat l’enorme suport de la ciutadania cap al nostre model de democràcia radical i els valors que representem, perquè també són els seus.
Per això, sense atorgar-nos una representantvitat que no ens correspon, ens comprometem a treballar col·laborativament per ser la veu de totes eixes agrupacions d’electors que lluiten pel mateix que nosaltres: per la recuperació de la sobirania popular que els interessos d’unes minories han segrestat, per la recuperació de la dignitat de tots els pobles i les persones que els habiten, per la recuperació del control de l’únic que ens queda, les nostres vides.
Les diputacions van nàixer amb el caciquisme. Nosaltres lluitarem perquè despareguen també junts, a través dels processos constituents necessaris. El camí està obert. I treballarem positivament, des del municipalisme, per a establir noves xarxes de solidaritat entre els pobles de Castelló. Perquè la solidaritat és la tendresa dels pobles i perquè la llibertat no es demana, es pren.
Moltes gràcies.