- La formació assembleària marca l’objectiu de la candidatura de Castelló com a capital verda europea per a l’any 2030.
El 2018 data pel tret de partida. Amb aquest esperit Castelló en Moviment planteja a la resta de grups polítics en el ple de desembre un pacte de ciutat per a planificar un model de ciutat sostenible. Segons explica el portaveu dels municipalistes, Xavi del Señor, «es tracta d’una moció que busca iniciar les passes per a prioritzar una millor qualitat de vida en termes mediambientals per damunt d’interessos partidistes o particulars».
La proposta de la formació assembleària pretén començar aquest llarg camí amb una ronda de contactes polítics i socials per tal de cercar un ampli consens perquè Castelló opte a capital verda europea el 2030. Del Señor posa d’exemple el cas de Vitòria, guardó verd el 2012, «en reconeixement a una trajectòria d’iniciatives que no hauria estat possible sense un consens polític, el qual ha permés una continuïtat a un model centrat en el medi ambient, superant els canvis de govern municipal».
Per a presentar-se a aquest guardó s’han de complir una sèrie d’indicadors: mitigació del canvi climàtic, adaptació al canvi climàtic, mobilitat urbana sostenible, ús sostenible del sòl, natura i biodiversitat, qualitat de l’aire, soroll, residus, aigua, creixement verd i eco-innovació, eficiència energètica i governança. En cas d’assolir aquest consens la candidatura, segons explica Del Señor, funcionaria com a «lmpuls per a planificar una transició cap a una ciutat més sostenible, convertint l’objectiu de capital verda en una fita de ciutat a mitjà termini. Per a moltes ciutats la consecució del premi ha aportat un impuls a un nou model econòmic».
Des de 2010, la Comissió Europea atorga cada any la distinció de Capital Verda a una ciutat de més de 100.000 habitants d’un Estat Membre de la Unió Europea o aspirants oficials a ser-ho. En la citada moció els municipalistes plantegen començar amb un informe «per establir la situació actual de la ciutat en relació als criteris de selecció i un estudi comparatiu amb les fites aconseguides per la resta de ciutats guardonades». Aquesta proposta coincideix amb l’aprovació de l’exposició pública del nou Pla General. La sort està tirada.