CapturaMenuda
  • La formació assembleària se suma a les veus que reclamen un nou procés constituent en el 40 aniversari de la Carta Magna.

La regidora de Castelló en Moviment, Anna Peñalver, ha explicat la posició de la seua formació política davant el 40 aniversari de la Constitució espanyola, donat que esta setmana s’han presentat diferents mocions a la Diputació i a l’Ajuntament per commemorar el 40 aniversari.

L’edil en primer lloc indica aquells aspectes en què el text constituent no ha estat aprofitat. En concret fa referència als articles que han de garantir drets humans elementals. Peñalver explica que «si es posara el mateix empeny que amb l’aplicació del 155 sobre Catalunya podríem erradicar la pobresa, els desnonaments i l’atur. El text constituent té articles com el 128, el 45 i el 35 que 40 anys després encara estan per desenvolupar-se».

A continuació Peñalver ha explicat que «el PP i el PSOE van trencar el consens constitucional amb la reforma del 135 l’any 2011 baix govern del PSOE. Sense consultar a la població, en un parell de dies. Des d’aleshores creixen les veus per obrir el cadenat de la Carta Magna a les noves generacions». Segons les xifres dels municipalistes més del 60% dels actuals votants no va participar en el referèndum per aprovar la Constitució del 1978.

Per a la formació assembleària obrir el cadenat de la Constitució en un nou procés constituent permetria contrarestar la desafecció política majoritària amb la situació política. En paraules de la portaveu adjunta de Castelló en Moviment «una reforma de la Constitució realitzada de forma participativa per la població reoxigenaria la legitimitat d’un sistema polític degradat per la corrupció sistèmica dels últims anys. La desafecció existent reclama receptes valentes».

En eixe sentit, el diputat provincial de Castelló en Moviment, Iñaki Vallejo, també ha recordat que «la Constitució alemanya s’ha reformat 60 voltes i la francesa, 27. L’espanyola només 2, i una per prioritzar el pagament als bancs. Necessitem un debat sobre la Constitució profund».

En aquesta línia l’agrupació electoral ha proposat a la resta de grups polítics de l’Ajuntament, segons detalla Peñalver, «promoure un nou procés constituent d’iniciativa ciutadana plenament participatiu i així fomentar l’apoderament ciutadà a través de l’exercici de la democràcia deliberativa i directa».