Castello Panoramica
  • Consideren que la substitució de noms de carrer per l’aplicació de la Llei de la memòria ofereix l’oportunitat per visibilitzar el paper de les dones en la història de Castelló.

L’Ajuntament de Castelló treballa en la nova ordenança que regularà els noms dels carrers i dels espais públics de la ciutat. La regidora de l’agrupació electoral Castelló en Moviment, Anna Peñalver, ha explicat que “donat el desequilibri actual, estem treballant en una proposta que prioritze els noms de dones”.

Els carrers dedicats amb noms de dones representen una mínima quantitat respecte al total. Peñalver indica que “els noms dels carrers també tenen una funció educativa pel que cal visibilitzar el paper de les dones al llarg de la història per avançar en l’àmbit de la igualtat”. Des de Castelló en Moviment han posat com a exemple de bones pràctiques el projecte “memòria en femení” de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó. En aquest cas la substitució dels noms dels carrers amb nomenclatura franquista s’ha realitzat mitjançant un projecte educatiu amb l’alumnat dels instituts.

En el cas de Castelló encara queden carrers dedicats a polítics i militars de la dictadura feixista. En l’informe elaborat pel Grup per la Recerca de la memòria Històrica es mencionen, entre d’altres, el carrer de l’arquitecte Traver, carrer de Carlos Fabra Andrés, o la plaça Herrero Tejedor. Segons indica la regidora el seu grup polític pretén que “aquesta ordenança impulse un paper més actiu de l’ajuntament i revise d’ofici dels noms que encara queden per complir la Llei de la memòria històrica. És una bona oportunitat per desenvolupar un projecte com el de la Vall d’Uixó.”

Finalment, des de la formació municipalista s’assenyala que “la retolació de les plaques volem que es faça en valencià, i que s’incorpore el llenguatge inclusiu en la redacció de l’ordenança”.