150703 Intervención Xavi Del Señor (27)
  • Han presentat una moció amb l’objectiu de realitzar una web on consten els grans beneficiats de les requalificacions de sòl.
  • Ho considera un mecanisme de transparència per a evitar pràctiques corruptes en l’àmbit urbanístic.

La formació assembleària ha presentat una moció per a incrementar la transparència en matèria urbanística al terme de Castelló. Segons ha declarat el portaveu de Castelló en Moviment, Xavi del Señor, «l’objectiu és auditar els anys de la bombolla immobiliària i previndre pràctiques corruptes urbanístiques en el futur». Aquesta proposta es debatrà en el ple ordinari del dijous 22 de febrer.

La voluntat dels municipalistes és que l’Ajuntament cree una web on s’ubique sobre un mapa d’accés obert l’historial de requalificacions de terrenys des del 2000 fins a l’actualitat. En la moció s’assenyala que «l’especulació del sòl ha estat el gran negoci durant la bombolla immobiliària i és un mecanisme per a pràctiques corruptes en els Ajuntaments».

Per a Del Señor «auditar aquesta pràctica urbanística és un exercici de transparència sobre les pràctiques irregulars del passat, així com un sistema d’alerta sobre l’especulació urbanística que es puga produir en el futur». Aquesta moció es debatrà durant el procés d’al·legacions al nou Pla General del terme de Castelló, el qual finalitza el 21 de març. En aquest context, el Document de síntesi del nou Pla publicat per l’Ajuntament contempla una reducció considerable de la quantitat d’hectàrees susceptibles de ser objecte d’especulació respecte al plantejament vigent.

Des de Castelló en Moviment es remeten als anys de la bambolla immobiliària. «Val la pena recordar que un d’aquests mecanismes d’entrada de la corrupció en l’administració local és la injecció de grans quantitats de diners als propietaris de terrens requalificats» assenyala Del Señor. La compra de sòl a baix cost per a posteriorment requalificar-se i vendre amb grans rendibilitats estava a l’ordre del dia durant els anys del boom immobiliari al llarg del territori valencià. El regidor explica que «en aquest procés el ple de l’Ajuntament té la competència de requalificar el sòl, una decisió que aprofiten els especuladors comprant sòl amb informació privilegiada i pressionant perquè els terrenys de la seua propietat es requalifiquen. Es tracta d’implantar mecanismes per a lluitar contra la corrupció, del passat, del present i del futur».