Port Serrallo
  • La formació ciutadana considera que amb uns beneficis de 6 milions d’euros, l’entitat pública que gestiona el Port pot aportar més diners per millorar les polítiques públiques i les prestacions socials de Castelló.

En els pròxims mesos l’Ajuntament aprovara unes noves ordenances fiscals. Entre els canvis pactats pels signants del Pacte del Grau hi ha una baixada del 5% per al tipus de l’IBI, i un descens del gravamen rústic, el que alleugerirà la càrrega fiscal sobre la majoria de la població. A més, entre altres propostes, consta l’augment d’un 5% de l’IBI del Port.

Tal com han publicat diferents mitjans de comunicació, el president de PortCastelló, Francisco Toledo, ha qüestionat la reforma fiscal, fins i tot advertint que pot perjudicar la seua activitat econòmica. El portaveu de la formació ciutadana, Xavi del Señor, ha mostrat la seua “decepció davant la manca de solidaritat que ha mostrat Toledo amb els castellonencs. Tal volta no recorda recorda que el Port deu 200.000 euros a l’Ajuntament?

No esperàvem que un membre del PSOE siga el primer a oposar-se a una reforma fiscal progressiva.

La perplexitat de Xavi del Señor es basa en dues qüestions. En primer lloc pels beneficis registrats per l’Agència Portuària de Castelló, els quals assoleixen la xifra de 6 milions d’euros, segons ha declarat el mateix Toledo. En segon lloc pel què suposa l’augment de l’IBI per al Port, segons els càlculs de la formació ciutadana, uns 55.000 euros. Cal matissar que el port té un IBI anomenat “usos especials” que pot arribar fins el 1,3%, i en la pujada proposada es queda en el 0,9%. De fet, altres usos especials com refineries, plantes transformació elèctrica i demés (quasi totes al polígon del Serrallo) estan al tipus màxim. “Si volem un Ajuntament al servei de redistribuir la riquesa, basat en criteris de justícia fiscal, cal que el Port no siga cap excepció” ha remarcat el regidor municipalista.

El regidor del Señor ha asseverat que “no esperàvem que un membre del PSOE siga el primer a oposar-se a una reforma fiscal progressiva”. A més, ha recordat que segons el portal de transparència del Govern d’Espanya, al president de l’Autoritat Portuària de Castelló li correspon un salari brut anual de 83.231 euros. Xifra superior al sou de Ximo Puig i Mariano Rajoy.