Playa Del Serradal (Castellón De La Plana)
  • Del Señor demana a l’equip de govern que dissenye el marc normatiu per al lloguer entre particulars amb plataformes tipus Air BnB.

El portaveu de Castelló en Moviment, Xavi Del Señor, considera que l’Ajuntament de Castelló hauria d’implicar-se en el disseny del marc normatiu que regule el lloguer entre particulars a la ciutat de Castelló amb plataformes digitals del tipus d’Air BnB. «Deixar-ho estar per ara com planteja l’equip de govern només provocarà que el problema es faça més gran i més difícil trobar solució» valora Del Señor.

Deixar-ho estar per ara com planteja l’equip de govern només provocarà que el problema es faça més gran

Segons la plataforma web Air BnB ja hi ha 214 habitatges a la ciutat de Castelló que es poden llogar per nits. A més, els lloguers il·legals a Castelló van augmentar un 14% en 2017, segons l’Agència Valenciana de Turisme, que investiga des de fa mesos amb la Policia Autonòmica els apartaments emprats per ús turístic sense les pertinents llicències.

«Les xifres a Castelló encara no són alarmants com a Barcelona o València, per això ara és més fàcil regular estes noves dinàmiques de lloguer a la nostra ciutat». En eixe sentit, Del Señor considera que l’Ajuntament de Castelló «hauria de col·laborar en el disseny del marc normatiu d’este nou tipus de consum: col·laborar amb l’Agència Valenciana de Turisme, negociant amb empreses com Air BnB, explicant les obligacions tributàries que tenen els lloguers i fins i tot dissenyant algun tipus d’impost municipal», explica Del Señor.

L’Ajuntament de Castelló «hauria de col·laborar en el disseny del marc normatiu d’este nou tipus de consum

L’empresa Air BnB va pagar en 2016 55.000 euros en impostos en Espanya, malgrat que la seua facturació va superar els 10 milions d’euros, segons xifres de Teknauta. A més, el passat mes de març l’Agencia Valenciana de Turisme va multar amb 30.000 euros a Air BnB i Home Away per oferir apartaments il·legals «Les noves multinacionals de serveis digitals operen fins ara en un marc fiscal al·legal que els permet acumular grans beneficis sense pràcticament pagar impostos. Els Ajuntaments com a institucions de proximitat s’han d’implicar per corregir este dèficit de redistribució de la riquesa en este nou sector, a Castelló hauríem de seguir l’exemple de Barcelona i València».