IMG 3101
  • Presenten una moció per al ple municipal del 29 de novembre en què es demana el compliment de la Llei de memòria històrica i adverteixen que no fer-ho podria tindre conseqüències penals.

Castelló en Moviment ha fet el pas i ha registrat una moció per al ple municipal del 29 de novembre en què s’insta a equip de Govern a complir “de manera immediata la Llei de Memòria Històrica procedint a retirar la Creu dels Caiguts del Parc de Ribalta per tractar-se d’un monument d’exaltació de la revolta militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura franquista”.

Amb aquesta proposta la formació assembleària, segons explica el seu portaveu Xavi del Señor, pretén “moure fitxa abans de les eleccions i que per fi guanye la normalitat democràtica en l’espai públic a la pervivència de símbols feixistes que enalteixen un règim imposat a sang i foc”.

Els informes sol·licitats per l’Ajuntament respecte de la Creu dels Caiguts reconeixen que aquest monument és un “signe d’exaltació de la guerra civil i la dictadura, sense cap valor històric ni artístic”. A més, aquest informe recomana la seua retirada i que assenyala que la decisió de retirar la creu és una “opció política i discrecional emmarcada en l’autonomia local”. Aquests són alguns dels principals arguments per a Castelló en Moviment per sol·licitar la seua retirada immediata.

Igualment, la moció adverteix en el que fa referència a l’incompliment de la Llei de Memòria Històric que “podria tindre conseqüències penals per a aquest Ajuntament, una vegada determinat que es tracta d’un monument d’exaltació franquista”. Amb tots aquests elements el regidor Xavi del Señor es pregunta “fins quan haurem de viure amb eixe monument feixista en un espai públic? Per Castelló en Moviment la retirada s’hauria de fer immediatament.”

A més a més, en la moció registrada s’explica, respecte al canvi de lema que aquest monument va tindre el 1979, “si bé és cert que amb la repressió de l’encara vigent règim franquista es va voler maquillar el significat d’aqueixa Creu dels Caiguts, la realitat és que el seu simbolisme segueix associat al que mai va deixar de ser: un homenatge als que van lluitar a favor de Franco”.