Valotnyc
  • Presenten una Declaració Institucional per donar suport al cantant de rap mallorquí Valtonyc.
  • El PP i Ciudadanos la veten en la Junta de Portaveus.

El 22 de febrer de 2017 el cantant mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtonyc, va ser jutjat a l’Audiència Nacional per un suposat delicte d’amenaces, injúries a la corona i enaltiment del terrorisme a les lletres de les seves cançons. Fou condemnat a tres anys i mig de presó, condemna que ha estat confirmada per una sentència del Tribunal Suprem el passat 20 de gener.

El portaveu de Castelló en Moviment, Xavi del Señor, ha declarat que «la persecució de la llibertat d’expressió a Espanya s’ha mogut en uns estàndards preocupants des de fa ja temps, però està arribant a cotes inaudites a partir de l’any 2015 quan el Govern del PP va aprovar la Llei de Seguretat Ciutadana i endurir el Codi Penal. Aquesta reforma ha permès l’ús de la legislació antiterrorista per perseguir part de la dissidència política».

La formació assembleària va presentar una Declaració Institucional per condemnar aquesta «deriva autoritària» i donar suport al raper, ara en busca i captura, però, ja estat rebutjada pel PP i Ciudadanos. El regidor recorda que «més vint artistes han estat jutjats a l’Audiència Nacional, entre els quals el cas recent dels dos titellaires de Madrid o el dels cantants Pablo Hasel i César Strawberry. Molts d’ells han estat condemnats igualment amb sentències dures que posen de manifest una escalada repressiva».

Per a Castelló en Moviment «la privació de llibertat, o fins i tot, l’ús del dret penal per perseguir meres expressions o idees, llibres, cançons, piulades, constitueix de per si una mesura desproporcionada».