Declaracions Regidors
  • La formació assembleària considera que l’agermanament amb la ciutat japonesa és «un agraïment a UBE Corporation alhora que la ciutadania del Grau protesta per la contaminació del Serrallo».

Després que el govern bipartit de PSOE i Compromís decidira introduir en el plenari de juny per via d’urgència la votació per a iniciar els tràmits d’agermanament amb la ciutat d’Ube (Japó), Castelló en Moviment va advertir de l’opacitat amb la qual s’ha portat tot el procés d’agermanament des dels anys de l’alcalde Bataller (PP), sobre tot després que el Regidor d’Agermanaments, Enric Porcar, fera coincidir la votació en el plenari amb el mateix dia en què UBE Corporation celebrava l’aniversari de la planta que la multinacional – amb seu social a la ciutat japonesa homònima – té en el polígon del Serrallo.

Segons el portaveu de la formació municipalista, Xavi del Señor, «la forma en què s’ha fet tot el procés d’agermanament ens fa pensar que en realitat ens estem agermanant amb una factoria química i no amb la ciutat on va nàixer la multinacional». Per a Del Señor, el fet que tant el govern actual (PSOE i Compromís) com l’anterior (PP) hagen agraït públicament la tasca d’intermediació feta per Ube Corporation entre Castelló i la ciutat d’Ube «és una demostració de l’interès que té la multinacional en aquest procés».

La formació assembleària ha criticat que Porcar haja recollit el testimoni dels seus predecessors en el càrrec obviant totes les recomanacions de La Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Consell dels Municipis i Regions d’Europa, que adverteixen de la necessitat de la participació ciutadana en tot procés d’agermanament entre ciutats i la creació d’un comitè d’agermanament que establisca un protocol.

«No entenem que Porcar no haja fet res per implicar a la ciutadania per fer-la partícip i protagonista d’aquest agermanament» ha dit Del Señor, per afegir que «ningú a Castelló sap res de la ciutat d’Ube. L’Ajuntament ha prescindit de les estructures municipals i de les diferents entitats locals, escoles, associacions esportives i culturals, clubs de jocs, residències d’ancians, ens festers, etc. L’Ajuntament únicament ha mantingut contactes estrets amb Ube Corporation, que sembla que és qui ha tutelat en tot moment el procés d’agermanament».

Per a Castelló en moviment, això és motiu més que suficient per oposar-se a l’agermanament, especialment en un moment en què, al Grau, «la ciutadania s’ha mobilitzat contra la contaminació insuportable que patim, de procedència estranyament desconeguda, mentre l’anunciada Mesa de la Contaminació continua desapareguda», recorda el portaveu del tercer signant de l’Acord del Grau.

Per concloure, del Señor estima que «les relacions Ajuntament-empreses s’han de deixar en mans de convenis i acords, però cal i respectar els agermanaments per al que són, una eina d’acostament entre pobles a través de l’art, la cultura i la solidaritat. És evident que açò és una altra cosa», finalitzava Del Señor.