Pacte Del Grau

En la roda de premsa celebrada este matí, Castelló en Moviment ha explicat el procés de negociació dels pressupostos amb el bipartit. “Oposar-nos a la reforma no progressiva de l’IBI va portar al bipartit a un canvi substancial d’actitud” han assenyalat els assemblearis. “Portàvem setmanes reclamant l’esborrany dels pressupostos en cas que volgueren comptar amb el nostre suport, però mai arribaven” ha explicat Xavi del Señor, per continuar “i després del ple de l’IBI ja estaven sobre la taula. L’equip de govern va entendre que no pot actuar com si tingueren majoria absoluta. Els temps han canviat, aquesta serà la legislatura del diàleg.

El portaveu de la formació ciutadana ha assenyalat l’objectiu que el seu grup tenia en la negociació del pressupost, “donar un gir més potent als pressuposts del PP que el que plantejava el bipartit. Sols vam tindre 4 dies per aconseguir-ho però ho hem intentat amb força”. El regidor de Castelló en Moviment considera que “la ciutadania ja no vol sostindre amb els seus recursos el model del malbaratament, el deute i la retallada de serveis públics. I en eixa direcció hem pressionat”. Tanmateix ha reconegut que el repte per a una formació “nova” no sols ha estat pressupostar l’exercici econòmic vinent, “sobretot, cal planificar com desballestem l’estructura clientelar que hi ha en el món econòmic i social, i aquesta s’anirà desfent amb bones dosis de transparència i bon govern”.

Castelló en Moviment ha valorat de forma positiva que siguen els capítols 2 (despesa corrent) i 4 (transferències corrents) les partides que més s’incrementen, ja que això suposa “incrementar notablement els serveis públics i la despesa social, especialment en dependència i emergència social, sostenibilitat, polítiques actives d’ocupació, igualtat o cultura“.

A col·lació de la reducció dels interessos del deute que paga l’Ajuntament, Xavi del Señor ha remarcat: “ens crida l’atenció els 500.000 euros en interessos de demora, que dupliquen els de l’any passat”. La formació ciutadana no ha desaprofitat l’ocasió per reclamar la posada en marxa d’una auditoria ciutadana “per revisar la gestió de l’anterior govern” i qüestionar el paper de les entitats financers. Enguany es paguen 2 milions d’euros en interessos, i el deute financer amb els bancs assoleix la xifra de 82 milions. “Castelló no pot ser súbdit de la banca, va sent hora de qüestionar-los i plantar cara als responsables de la crisi social que patim” ha emfatitzat amb to combatiu del Señor.

El to crític ha estat present en tota la compareixença de Castelló en Moviment. Els socis del pacte de govern han assenyalat que el govern compta amb la seua aprovació per la pujada substancial en qüestions socials. “Creiem que és millor una política pel rescat ciutadà i l’emergència social, al temps que planifiquem polítiques de desenvolupament més sostenibles” han assenyalat, per nomenar projectes concretes que esperen que el govern pose en marxa en aquesta legislatura com “l’anella verda, mesures per un canvi de model energètic i productiu, més infraestructures socials, rehabilitació d’edificis, etc.”.