- Anna Peñalver considera molt positiu el consens de tots els grups polítics per facilitar la participació en el ple d’entitats i ciutadans.
- En breu demanarà la posada en marxa el grup de treball aprovat en el darrer ple municipal.
La participació està molt present en l’agenda dels grups polítics de l’Ajuntament de Castelló. Al darrer ple diverses mocions i debats van abordar un dels eixos més importants del pacte de govern. Així, en una de les mocions aprovada per unanimitat, a proposta de Ciudadanos, consta la creació d’un grup de treball format pels diferents grups municipals i membres de la ciutadania per obrir el ple a la participació ciutadana.
Anna Peñalver ha explicat la postura del grup municipal Castelló en Moviment, encaminada, segons les seues paraules, a aprofundir en la democratització de l’Ajuntament. Així la representat de Castelló en Moviment ha assenyalat: “celebrem la voluntat de tots els partits polítics i la voluntat de consens per fer dels plens espais oberts a la ciutadania. Fins i tot el propi regidor del PP Macián va afirmar que la normativa actual dificulta la participació ciutadana en els plens”.
Tal com es pot comprovar al pacte de govern, la participació és un dels conceptes que més es repeteix entre més de 400 propostes consensuades entre PSOE, Compromís i Castelló en Moviment. Tot indica després del darrer ple que serà un dels eixos que travessarà l’agenda política local d’aquesta legislatura. En el cas de Castelló en Moviment indiquen la seua voluntat en engegar al més aviat aquest grup de treball aprovat per totes les forces polítiques i que no es dilate en el temps el canvi que facilite aquesta participació. Segons les declaracions d’Anna Peñalver: “evidentment tot treball requereix una bona planificació, sobretot si es tracta d’establir els millors mecanismes per a garantir una participació real de la ciutadania en les decisions públiques. Ara bé, és una prioritat llevar els entrebancs actuals i la falta de transparència per facilitar quan abans aquest aprofundiment democràtic”.
El model actual de participació als plens està regulat pel Reglament Orgànic de Participació Ciutadana. En els articles 12 i 13 es desenvolupa l’itinerari que han de seguir les entitats per participar-hi. La valoració de la regidora de Castelló en Moviment ha emfatitzat els obstacles d’aquest reglament: “En aquest reglament es contemplen diversos filtres que fan d’aquesta un tràmit difícilment assumible per qualsevol entitat. Sembla que es va redactar per tancar el ple a la ciutadania”.