Drop The Debt
  • Segons les declaracions del vice-alcalde Enric Nomdedeu l’auditoria és sols interna.
  • CsenMov reivindiquem l’auditoria pública i ciutadana del deute.

Els nous equips municipals als Ajuntaments estan afrontant de forma diferent el llegat econòmic deixat per l’etapa del Partit Popular. En el cas de Castelló el deute heretat ascendeix a 115 milions segons les declaracions del nou equip de govern. Davant aquesta situació molts Ajuntaments han iniciat auditories ciutadanes per abordar el deute públic de les corporacions i valorar la legitimat d’aquest endeutament.

En l’últim ple el regidor per Castelló en Moviment Iñaki Vallejo va preguntar a l’equip de govern per l’estat de l’auditoria en el cas castellonenc i la resposta del vice-alcalde Nomdedeu va mostrar la falta de concordança en el model d’auditoria que vol impulsar Castelló en Moviment. Així, el vice-alcalde Nomdedeu va assenyalar que l’auditoria del bipartit se cenyeix a una lectura econòmica realitzada pels tècnics de l’Ajuntament de la situació dels comptes i per altra banda la relació de contractes amb empreses i altres entitats, un deure amb el Síndic de Comptes que el Partit Popular ja venia realitzant.

Aquesta orientació deixa insatisfet a Castelló en Moviment. Així, el regidor Vallejo ha explicat: “és la ciutadania l’única sobirana per a decidir si una despesa o un deute són legítims o no. Per això en les negociacions del pacte de govern vam incidir en la vessant ciutadana de l’auditoria, impulsar una proposta que permeta la participació ciutadana per avaluar anys de malbaratament de recursos públics”.

Davant aquesta situació des de Castelló en Moviment apel·len al compliment del pacte de govern per reivindicar l’element ciutadà en l’auditoria. El regidor Vallejo considera que hi ha Ajuntaments que proposen auditories ciutadanes de les que podríem aprendre, així assenyala: “L’Ajuntament de Badalona per exemple està treballant en un model molt interessant. En contraposició a una auditoria promoguda des de dalt, proposen un procés ciutadà i participat, per facilitar que la ciutadania s’apodere i decidisca per si mateixa si una despesa és legítima i que caldria fer en ell des del nou Ajunament.