Ajuntament De Castelló
  • Celebrem una primera reunió amb membres del govern per valorar en què s’han de gastar els 8,7 milions d’excedent de 2015.
  • Valorem de forma positiva la reunió, tot i l’escàs marge de temps per decidir, i fa arribar al govern les seues propostes per gastar una part de l’excedent.
  • Les principals demandes són recuperar propostes fetes pels veïns i veïnes als pressuposts participatius, moure recursos per reforçar els jornals de vila i actualitzar pagaments de la Renda Garantida de Ciutadania, així com aprovisionar recursos per rehabilitar habitatges socials.

Castelló en Moviment ha mantingut amb el govern bipartit una reunió informativa on s’han exposat per part del govern els projectes susceptibles d’executar-se amb càrrec als 8,7 milions d’euros d’excedent pressupostari corresponents a l’exercici 2015. Per la seua banda, l’agrupació municipalista ha traslladat al govern les propostes a les que considera important destinar una part d’eixe excedent.

Les inversions financerament sostenibles estan estrictament regulades per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, coneguda com a Llei Montoro, i la Llei d’Estabilitat Pressupostaria i Sostenibilitat Financera. En general, les inversions de l’excedent pressupostari han de destinar-se a execució d’obres de manteniment i rehabilitació d’infraestructures, a l’adquisició de determinats equipaments i serveis, i altres inversions condicionades per la seua sostenibilitat financera. “En primer lloc, considerem una aberració que des del govern central, mitjançant el Ministeri d’Hisenda, es tinga intervinguts financerament els ajuntaments. Reclamem l’autonomia local per a situacions com aquesta, en què l’ajuntament ha estalviat, ha complit amb la gestió, i no tenim autonomia per destinar eixe romanent a les necessitats que considerem prioritàries” defensa el regidor Iñaki Vallejo.

En eixe sentit, des de l’agrupació d’electores, insten al govern i al personal tècnic a treballar, des del respecte escrupolós a una legalitat injusta, per tal d’obtenir el marge més gran de maniobra possible pel que fa a l’assignació dels 8,7 milions de recursos públics que s’han estalviat dels pressuposts de l’any anterior, apel·lant al recurs a les modificacions pressupostàries com a mecanisme per eludir la Llei Montoro, i poder així incrementar també partides socials junt amb les inversions en obres i equipaments.

Fem ressò de la crida feta per altres moviments municipalistes per tal de derogar com més aviat millor la Llei Montoro i altres mesures austericides.

D’aquesta manera, Castelló en Moviment ha demanat aquest matí destinar part dels excedents pressupostaris de 2015 a executar les 14 propostes que varen quedar fora dels pressuposts participatius per a 2016 i a realitzar una sèrie d’actuacions urgents per acabar de fer accessible el pavelló Ciutat de Castelló. “Entenem que les propostes fetes pels veïns i veïnes al seu moment, i que per qüestions de pressupost no varen poder contemplar-se, és ara quan cal recuperar-les i mirar de fer-les possibles, com una forma de reconéixer la participació veïnal en aquests processos de deliberació”, afirma Vallejo.

Al mateix temps, tot i no complir els requisits de la Llei Montoro, han demanat que s’estudie la manera de dotar de majors recursos el programa de jornals de vila, creant llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social, així com crear un fons amb què començar a posar al dia la Renda Garantida de Ciutadania, mentre es va negociant un conveni amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques inclusives per agilitzar la tramitació i el pagament d’aquesta renda mínima. També han proposat que s’aprovisionen recursos per a rehabilitar habitatges en lloguer social. “Entenem també, que és la nostra obligació tractar que part d’aquest excedent vaja a qui més necessita recursos d’emergència, dotant de majors fons els plans de treball garantit o jornals de vila, i sobretot, tractant d’avançar el pagament de la Renda Garantida de Ciutadania, que porta retards de diversos mesos” conclou el regidor.

Finalment, des de Castelló en Moviment es fan ressò de la crida feta per altres moviments municipalistes i governs del canvi per tal de derogar com més aviat millor la Llei Montoro i altres mesures austericides.