- Vallejo considera que la nova revisió de preus és un pegat per dissimular la continuïtat amb el fabrisme.
A la Comissió de Creixement Econòmic d’este dimarts l’equip de govern de la Diputació de Castelló portarà l’aprovació de les actuacions relatives al Contracte de Gestió Integral de manteniment i conservació de la xarxa de carreteres, un contracte de 48 milions d’euros signat en juny de 2011 per una durada de 8 anys.
«Un contracte milionari, signat unes setmanes després de la caiguda de Carlos Fabra, i atorgada a una UTE on participa casualment Becsa, que es va convertir així en el principal proveïdor de la Diputació, amb un pagament de quasi 7 milions d’euros només en 2014, segons l’últim model 347 de pagament a empreses al que hem tingut accés, perquè Diputació no ens facilita els següents», valora Iñaki Vallejo, diputat provincial de Castelló en Moviment.
A la Comissió de Creixement d’este dimarts, la Diputació informarà de les actuacions en 2017 dins d’eixe contracte, així com la revisió de preus que des
de fa mesos la Diputació està tractant d’aprovar, amb l’oposició de la concessionària, i per a la qual va demanar fins i tot un informe al Consell Jurídic Consultiu.
«Aquest contracte és una anomalia dins del funcionament de la Diputació. En lloc de traure licitacions per a actuacions concretes, el fabrisme va signar una mena de tarifa plana de 8 anys per 48 milions amb una UTE de Becsa, investigada en la Trama Gürtel y en el Caso Taula. Este contracte no té cap altre objectiu que enriquir a la empresa concessionària i hipotecar els diners dels pròxims anys. Moliner, enlloc de treballar per rescindir aquest contracte, està tractant de renegociar preus. En lloc de trencar amb l’herència del pitjor fabrisme, Moliner mostra una clara continuïtat buscant un pegat i continuant amb les seues formes de funcionar», considera el diputat de Castelló en Moviment, Iñaki Vallejo.