Pikachu Ceta
  • L’agrupació electoral ha lliurat una proposta a la resta de grups polítics perquè l’Ajuntament es declare contrari al CETA. Es tracta d’un nou acord comercial amb Canadà, el qual defineixen com una amenaça per a l’economia local, el medi ambient, i els serveis públics.

La negociació d’un nou acord comercial entre la Unió Europea i Canadà, batejat amb l’acrònim CETA, ha generat una àmplia contestació per part d’entitats de diversos àmbits a tot el continent: el món agrícola i ramader, entitats sindicals i ecologistes, partits polítics, etc.

Un dels elements que està provocant major protesta a les comarques de Castelló és la desprotecció de les denominacions d’origen. El regidor de Castelló en Moviment, Xavi del Señor, ha explicat que «afecta per exemple a productes valencians com la carxofa de Benicarló, els cítrics o l’oli valencià». Del Señor es refereix a un dels apartats més controvertits del CETA, ja que comporta que les empreses canadenques puguen vendre productes plagiant aquestes denominacions. Però, no sols el món agrícola ha expressat el seu malestar, la ramaderia també ha mostrat el seu neguit davant la importació sense aranzels de carn, blat i dacsa, el que per a del Señor «afectarà greument els productes locals i el seu preu».

S’aturaran les ajudes a les energies netes i es frenarà la seua producció. El CETA és una clara aposta per subvencionar les energies fòssils.

El regidor de l’agrupació municipalista, provinent de l’activisme ecologista, també ha apuntat cap a les conseqüències que tindrà sobre la producció d’energies netes. Si es consuma la signatura de l’acord, segons les seues paraules, «s’aturaran les ajudes a les energies netes i es frenarà la seua producció. El CETA és una clara aposta per subvencionar les energies fòssils, just les més contaminants».

Afecta per exemple a productes valencians com la carxofa de Benicarló, els cítrics o l’oli valencià.

Finalment, el portaveu de la formació ciutadana, després de valorar alguns dels apartats en major risc per a l’economia de Castelló, ha incidit en una de les qüestions que contempla el CETA per a dirimir els conflictes entre els estats i els inversors estrangers, la creació d’un mecanisme d’arbitratge. Del Señor ha estat contundent i ho ha batejat com «la creació d’una justícia paral·lela, ja que amb el CETA si un Estat té una llei que redueix els beneficis de l’inversor estranger, l’inversor pot denunciar l’Estat davant aquest nou Tribunal».