- La formació assembleària indica que encara hi ha moltes parades d’autobús que no són accessibles, la manca de connexió dels barris perifèrics, i l’ús de criteris únicament econòmics per planificar el servei.
El passat 21 d’abril es va reunir el fòrum de mobilitat per abordar el pla de transport públic de Castelló. L’objectiu d’aquesta convocatòria era fer al·legacions al citat pla, el qual aborda diverses qüestions relacionades amb servei públic d’autobusos, i va comptar amb la participació del regidor Rafa Simó, i diversos membres del cos tècnic, com Ivan Martínez, cap de la secció de mobilitat.
Per part de la formació assembleària va participar Pepe Azpitarte. Des de l’agrupació electoral ha valorat de forma negativa la manca de lideratge de la corporació municipal per a impulsar una àrea metropolitana de mobilitat i que “sols s’usen criteris econòmics obviant altres qüestions necessàries en el desenvolupament dels serveis públics com ara les deficiències dels barris amb poca població però amb evidents mancances en la seua connexió”. Azpitarte posa d’exemple el Grup Lourdes, ja que amb els criteris que defensa la regidoria de Rafa Simó es considera que un autobús cada hora és suficient servei “tot i que significa relegar als grups del Districte Sud. Es podria explorar la possibilitat del transport a demanda per exemple, i deixar de posar pegats a les herències rebudes”.
Per altra banda, en el fòrum de mobilitat es van evidenciar altres qüestions rellevants com l’existència de moltes parades de bus que no compleixen els criteris legals d’accessibilitat, o rampes que no funcionen. Azpitarte ha mostrat la seua preocupació perquè es va posar de manifest “que el sistema de registre de les dades dels viatges (temps, conductors, etc.) no és del tot fiable” i, especialment va assenyalar, que “els temps de freqüència de les línies són de difícil compliment per als conductors i a més els poden suposar un problema de descans”. Igualment, ha declarat que la formació ciutadana considera que “es deuria permetre el transbord amb el bitllet senzill”.
Finalment, el membre de Castelló en Moviment ha emfatitzat la necessitat de què les futures variacions i nous plans de la xarxa de transport públic sumen criteris democràtics per millorar el servei com la participació veïnal, de gènere (3/4 dels seus usuaris són dones), i de mobilitat.