Castelló en moviment posem els interessos de la ciutat de Castelló i la seua gent per damunt de les nostres necessitats com a formació política. És en aquest sentit que estem fent tots els esforços possibles per a arribar a un acord amb Podem i EU, malgrat totes les dificultats que suposa encaixar models de funcionament tant diferents com el municipalisme assembleari i les estructures de partit. Només així podrem reeditar un acord programàtic i de govern de les forces progressistes que permeta consolidar allò iniciat pel Pacte del Grau i impulsar un model de ciutat més just i democràtic amb major presència de les forces del canvi en l’Ajuntament de Castelló.
Com ja han informat els mitjans de comunicació, aquest dimecres 27 de febrer es va celebrar una nova reunió entre Castelló en moviment, Podem i EUPV Grau (EUPV Castelló va abandonar ja la mesa de negociacions) per a proseguir amb les converses i bastir una candidatura conjunta. Aquesta nova trobada es va convocar a instància de Castelló en moviment després que Podem decidira donar per tancades les negociacions.
En aquesta reunió la comissió negociadora de Castelló en moviment va informar a les altres formacions sobre la decisió de la seua última assemblea de renunciar a alguns dels seus principis de funcionament, per tal d’integrar les demandes dels partits polítics i aconseguir un acord satisfactori per als interessos d’aquests. En concret, l’assemblea de Castelló en moviment del passat divendres 22 de febrer, després d’un llarg i complex procés de reflexió i debat, va aprovar, a grans trets, el preacord negociat entre els tres equips negociadors i que l’assemblea havia rebutjat anteriorment. Els continguts principals d’aquest eren:
- Primàries conjuntes de les tres formacions i obertes a la ciutadania, però amb correctors per tal de garantir la presència exigida per Podem i EU entre els tres primers llocs de la papereta electoral.
La proposta inicial de Castelló en moviment eren unes primàries, també conjuntes i obertes, però on l’ordre de la llista el decidira el resultat de les votacions, amb l’única excepció del corrector cremallera de gènere, en cas que fora necessari aplicar-la. - Reconeixement i presència de Podem i EU en tots els òrgans de decisió de la confluència.
- Logo de Podem de major mida que la resta en la papereta electoral (en proporció 50% Podem – 25% CsenM – 25% EU)
- Gestió dels recursos econòmics (70% Podem – 15% CsenM – 15% EU).
L’assemblea va introduir, no obstant això, dues xicotetes modificacions, que considerava que no haurien de suposar cap obstacle per a l’enteniment, ja que continuaven amb l’esperit de reconeixement de la presència de Podem i EU com a partits amb entitat pròpia en la confluència i satisfeien les necessitats d’aquests de recursos, visibilitat i representació en les institucions, tal com exigien. Aquestes modificacions eren:
- En primer lloc, que el logo de les formacions polítiques aparega a parts iguals en la papereta electoral. Després de 4 anys de treball institucional, Castelló en moviment és un projecte consolidat i conegut, cosa que pot facilitar una millor identificació per part de l’electorat.
- En segon lloc, renunciem a entrar en la Diputació, ja que som un espai exclusivament municipalista i entenem que la representació en aquesta institució l’hauran d’ostentar regidors o regidores d’altres municipis del partit judicial, de Podem o d’EU. Per tant, considerem que no correspon a la confluència municipal de Castelló gestionar els recursos assigants al grup provincial, cosa que pot satisfer la demanda de recursos que exigeix Podem.
- Pel que fa a la resta de recursos econòmics que assigna l’Ajuntament pensem que aquests han de ser gestionats per l’assemblea de la confluència per al funcionament quotidià del grup municipal, i no repartir-se entre partits, com contemplava el preacord inicial.
En la reunió de negociació del dia 27, l’equip negociador de Podem ha acceptat allò relatiu a la mida dels logos però no el que fa referència a la gestió dels recursos que assigna l’Ajuntament, proposant com a alternativa un repartiment de 60% (Podem), 20% (CseM), 20% (EUPV).
L’assemblea de Castelló en Moviment, òrgan sobirà de la formació municipalista, haurà de tornar a reunir-se el proper divendres 1 de març per tal de ratificar el nou preacord. Podem també l’haurà de ratificar en els seus òrgans de decisió.