Paradisos Fiscals. Zona Lliure
  • Castelló de la Plana és el primer municipi valencià, a iniciativa de Castelló en Moviment, en què les empreses hauran de detallar la seua presència país per país i la xifra de negocis en cadascun d’ells en els concursos públics.

En el passat ple d’Abril tots els grups polítics, excepte l’abstenció del PP, van votar en favor d’una moció de la formació assembleària que recollia les demandes de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària (www.fiscalitatjusta.cat), per afrontar des dels municipis la lluita contra els paradisos fiscals. D’aquesta forma, l’Ajuntament de Castelló es va convertir en el primer municipi valencià “lliure de paradisos fiscals”.

La moció, d’obligat compliment, assenyala que les empreses que opten a contractes amb l’Ajuntament deuen detallar la seua presència país per país, i la xifra de negocis a cadascun d’aquests territoris. Tal com consta en el text aprovat en els concursos públics es restaran punts en cas d’estar present en algun paradís fiscal, “sempre tenint en compte i d’acord a les lleis actuals de competència”, segons va detallar el regidor municipalista Iñaki Vallejo.

La formació assembleària, per veu del seu portaveu Xavi del Señor, ha declarat que “volem un Ajuntament que no contracte empreses que facen servir paradisos fiscals en la seua activitat, per això la contractació pública és una ferramenta municipal que ha de basar-se en la responsabilitat fiscal i la marginació d’aquests delinqüents de coll blanc”.

Aquesta iniciativa es va produir arran de la filtració dels anomenats “Papers de Panamà”. Gràcies a aquesta informació s’ha conegut que el gabinet d’advocats, Mossack Fonseca, va facilitar l’evasió fiscal de 210.000 empreses i personalitats a través de 21 paradisos fiscals o territoris offshore, i la col·laboració de 14.000 bancs.