Foto Ainoha Alberola
  • La formació assembleària pregunta en Comissió informativa sobre les gestions del Consistori per tal de desenvolupar l’acord plenari per promoure el debat, la informació i la sensibilització al voltant del TTIP.

Els Estats Units i la Unió Europea negocien des del 2013 una aliança anomenada Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió (sigles del TTIP en anglés). Un nou tractat a les dues vores de l’Atlàntic, que per a la diputada Anna Peñalver demanda conèixer “els efectes que tindrà sobre els diferents sectors de la indústria ceràmica, fent un especial èmfasi en la situació dels treballadors i treballadores, així com en les PIMES.” Així ho va expressar en el ple de la Diputació, tot i que el PP va imposar el rodet de la majoria absoluta per tombar la proposta de la diputada assembleària.

Sensibilitzar contra el retrocés en matèria de drets socials, laborals i ambientals, així com un l’impacte negatiu sobre l’estructura de xicotetes i mitjanes empreses europees.

Aquest no és un debat nou a l’agenda política de Castelló. L’Ajuntament va aprovar en el ple d’Octubre una moció on es declarava Castelló ciutat lliure del TTIP. Una acció simbòlica a la qual ja s’han adherit altres ciutats europees com Barcelona, Colònia, Lyon, Brussel·les, Milà, Viena o Amsterdam. El portaveu de Castelló en Moviment, Xavi del Señor, ha recordat que “l’equip de govern es va comprometre a promoure accions informatives sobre l’impacte d’aquest acord de comerç sobre l’estructura econòmica i social, així com sobre els serveis públics i el govern democràtic de la ciutat”, motiu pel qual han preguntat en la comissió pel desenvolupament d’aquest acord plenari. Promoure una campanya institucional de rebuig, segons paraules de Xavi del Señor, té la finalitat “de sensibilitzar contra el retrocés en matèria de drets socials, laborals i ambientals, així com un l’impacte negatiu sobre l’estructura de xicotetes i mitjanes empreses europees”. Davant la pregunta sobre els efectes en les comarques de Castelló el regidor del Señor ha recordat que “s’està parlant, entre altres qüestions, d’eliminar els certificats de Denominació d’Origen de productes agraris locals”.

S’està parlant, entre altres qüestions, d’eliminar els certificats de Denominació d’Origen de productes agraris locals.

L’agrupació electoral considera prioritari informar a la població sobre aquest Tractat, “s’està parlant d’obrir els mercats a les grans multinacionals, eliminar controls ambientals i sanitaris, retallar drets socials i laborals, o renunciar al paper de l’administració pública en la protecció de les empreses i sectors econòmics més vulnerables enfront del poder de les grans corporacions” ha afirmat del Señor. En els mateixos termes s’ha pronunciat la diputada Peñalver en recordar que tot i aquest “secretisme“, diverses veus alerten sobre les conseqüències d’aquest tractat perquè “perjudica sobretot a les PIMES, els drets dels treballadors i el medi ambient“.