Incendi Forestal
  • La formació municipalista ha informat que el nou Pla de Prevenció d’Incendis signat entre la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló contempla que la meitat dels nous efectius poden ser gestionats per una empresa privada.

Castelló en Moviment ha qüestionat al president de la Generalitat, Ximo Puig, i al president de la Diputació, Javier Moliner, pel Pla Provincial de Prevenció i Extinció d’Incendis signat el passat dilluns 19 de desembre. Per al diputat de la formació municipalista, Iñaki Vallejo, «ambdós presidents van rubricar a bombo i platerets la privatització de la meitat de les brigades de prevenció d’incendis forestals que contempla aquest Pla».

A tot el territori valencià les Brigades d’Emergències que intervenen en l’extinció dels incendis forestals són gestionades per l’empresa pública Transformaciones Agrarias SA (TRAGSA). De fet, la Generalitat Valenciana, segons especifica aquest Pla, es compromet a aportar 945.922 euros, i, a realitzar el 50% de les noves actuacions de prevenció mitjançant la contractació d’una empresa pública, el que apunta a la continuïtat d’un model semblant.

Però, segons ha emfasitzat Vallejo, el citat Pla també contempla textualment que el Consorci Provincial de Bombers de Castelló realitzarà l’altre 50% de les actuacions mitjançant «la contractació per a l’adjudicació d’un contracte de serveis per un import màxim de 945.922 euros». Aquest redactat, segons valora el diputat municipalista, ha obert la porta a la privatització de la meitat de les brigades.

Aquest nou Conveni ampliarà en 80 nous efectius, distribuïts en 16 brigades de 5 persones, el dispositiu contra els incendis a les comarques de Castelló. Iñaki Vallejo ha recalcat que “han creat un sistema que mentre la meitat de l’operatiu serà gestionat per una empresa pública, l’altra meitat, just la meitat que controla el Consorci comandat per Luis Rubio, serà gestionat per una empresa privada, la qual encara està per contractar.”

Castelló en Moviment considera «un retrocés per al futur de les nostres muntanyes apostar per la privatització de la gestió de la prevenció d’incendis». A més, els municipalistes apunten que es desaprofita l’existència d’una empresa pública valenciana com VAERSA, «la qual presta tot tipus de serveis relacionats amb la gestió mediambiental de forma transparent, i seguint el principi d’igualtat, mèrit i capacitat».