Com a conseqüència de les reiterades anul·lacions del Pla General d”Ordenació Urbanística (PGOU) de 2000 pel Tribunal Suprem, Castelló disposa d’un règim normatiu transitori per regir l’urbanisme fins a gener de 2017. L’agrupació electoral espera que el futur PGOU tinga en compte “mesures específiques destinades a la catalogació, valoració i protecció dels paratges naturals millor conservants en l’àmbit municipal” tal com ha declarat el regidor Xavi del Señor.
El futur de la ciutat ha de tindre el vector mediambiental com a eix del disseny territorial.
El PGOU de Castelló ha sigut paralitzat en tres sentències, pel que el plantejament urbanístic s’ha convertit en un dels principals reptes del nou consistori. Per al regidor assembleari “el nou pla té el repte d’abordar des d’una perspectiva conservacionista la façana litoral, entre el Grau i el límit amb el municipi de Benicàssim, paratges com el Molí de la Font, corredors verds com el Riu Sec, la marjaleria i l’aeròdrom”. A més a més, el portaveu de la formació ciutadana ha assenyalat que “tenim l’ocasió de preservar el que encara ens queda al terme en bones condicions ambientals, que no és poca cosa, i recuperar espais naturals indispensables per conservar la rica biodiversitat del nostre terme. Serà tan senzill com aplicar la normativa vigent en matèria mediambiental”, en referència al desenvolupament legislatiu d’àmbit autonòmic que l’Ajuntament de Castelló ha d’integrar en la futura ordenació del territori municipal.
“Entenem que la normativa autonòmica en matèria mediambiental ha de ser el punt de partida del model de desenvolupament i planificació territorial de Castelló”, ha afegit el regidor municipalista, que també ha recordat el paper que han de jugar en el desenvolupament territorial de la ciutat el nou Pla Territorial i d’Infraestructura Verda del Litoral – PATIVEL – de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori , que està en fase de tramitació, el Pla d’Acció Territorial sobre Prevenció del Risc d’Inundació a la Comunitat Valenciana – PATRICOVA – i tot el cos legislatiu referent a la protecció mediambiental, especialment el referent a les costes i els aiguamolls.
Entenem que la normativa autonòmica en matèria mediambiental ha de ser el punt de partida del model de desenvolupament.
Finalment, del Señor ha assenyalat la necessitat de “vincular a aquells col·lectius conservacionistes i científics que fa anys que treballen en la protecció del terme i les seues espècies, el futur de la ciutat ha de tindre el vector mediambiental com a eix del disseny territorial”.