Després de debats, negociacions, i reflexionar profundament les millors possibilitats per a millorar la condicions de vida de la ciutadania de Castelló apostem per treballar des d’una oposició vigilant però amb la ma estesa al diàleg i a l’acord.
Després de quasi tres hores d’assemblea, Castelló en moviment va decidir el passat 8 de juny no entrar a formar part del nou govern municipal que es constituirà el proper dissabte 13 de juny. No obstant això, hem acordat garantir un pacte de progrés per a fer fora de l’alcaldia el Partit Popular i permetre el desenvolupament del programa de governabilitat acordat amb PSPV i Compromís, fruit de les nombroses reunions a tres bandes entre les tres formacions.
El pacte recull pràcticament totes les propostes fetes per Castelló en moviment: auditoria del deute municipal, pla integral de participació, alternatives d’habitatge per a les persones desnonades i un pla de xoc contra la pobresa (fi de la pobresa energètica, les dificultats alimentàries i la desnutrició infantil).
Pel que fa a la possibilitat de que Castelló en Moviment forme part d’un hipotètic govern tripartit amb majoria socialista, Castelló en Moviment considera que pot exercir un millor paper en la defensa dels interessos de la majoria social des de fora de l’equip de govern, exercint una oposició d’estricta vigilància respecte el programa de governabilitat consensuat amb les altres forces progressistes, però col·laborativa i dialogant en tot allò en què es puga arribar a acord. Som nous però tenim memòria i entenem que governar amb un partit co-responsable d’aquesta estafa anomenada crisi no permet portar endavant mesures de profunditat per posar fi a la situació d’emergència social en què ens trobem. Un indicador d’aquest fet l’hem trobat en el sou que vol cobrar Amparo Marco com a alcaldessa, molt per sobre del que van a cobrar Ada Colau a Barcelona i Manuela Carmena a Madrid, o bé la seua negativa a declarar Castelló ciutat oposada al TTIP, el tractat transatlàntic entre Estats Units i Europa que es debat en el Parlament Europeu i que permetrà, entre altres coses, operar a les multinacionals en els municipis sense el permís dels ajuntaments. El nostre objectiu és democratitzar Castelló i això passa per mostrar el nostre rebuig a una ofensiva antidemocràtica que s’està negociant de manera opaca i d’esquenes a la ciutadania. Volem transparència, no aparença.
Es planteja, per tant, els propers quatre anys com una negociació permanent i responsable, que responga a la confiança depositada en l’agrupació d’electors per part de més de 10.000 persones. Per a nosaltres és fonamental continuar treballant per enfortir una societat civil crítica, independent i organitzada a Castelló, que ha permès en altres ciutats com Madrid o Barcelona l’èxit rotund de candidatures d’unitat popular similars a Castelló en Moviment. Considerem que només així es podrà realment posar les institucions al servei de les persones, siga quin siga l’equip de govern.