Després d’onze dies consecutius superant els límits legals de partícules contaminants, la formació assembleària critica la passivitat del govern municipal i reclama mesures estructurals per afrontar-ho.
En la comissió informativa del consistori municipal l’agrupació electoral ha preguntat per les mesures preses després d’onze dies consecutius superant els límits legals de partícules contaminants. CsenM valora negativament la passivitat de l’Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient durant un episodi iniciat el 18 de febrer.
Davant aquesta manca de mesures el portaveu de la formació assembleària, Xavi del Señor, ha instat a les autoritats competents a «garantir un futur digne, elaborar plans d’actuació i executar mesures estructurals que milloren la qualitat de l’aire que respirem i afronten la crisi climàtica que estem patint».
El regidor ha estat especialment crític amb el regidor de medi ambient i el govern municipal «per quedar-se de braços creuats amb episodis com aquest i esperar a què un canvi meteorològic se’n porte les partícules contaminants sense protegir la salut dels castellonencs i les castellonenques». Segons l’últim informe sobre la qualitat de l’aire publicat per l’Agència Europea de Medi Ambient, citant estudis de l’OMS, la contaminació atmosfèrica per partícules el 2015 va ser responsable de gairebé 28.000 morts prematures a Espanya.
La contaminació, per al Del Señor, reclama «mesures pràctiques per a reduir les emissions dels principals focus contaminants, com el polígon del Serrallo, la indústria ceràmica i química, el port de Castelló, o el trànsit en les ciutats. A Castelló encara no disposem ni de Protocol anticontaminació ni d’un Pla de qualitat d’aire, i les propostes que s’han aprovat en el ple, moltes d’elles a iniciativa de la societat civil, encara no s’han executat». El portaveu ha recordat que «la llei de qualitat de l’aire obliga a elaborar plans de qualitat de l’aire des del 2007 a les ciutats de més de 100.000 habitants».
La formació assembleària es posiciona en favor d’aprofitar al màxim les competències municipals i reduir la velocitat de circulació a 30km/h dins de la ciutat, promoure el transport públic augmentant la cobertura del Bo Activa’t o promoure la bicicleta.