- La formació assembleària està convençuda que la participació veïnal en els Plens és legal i informa que segueix estudiant com portar-la endavant.
Després de valorar l’informe del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana (CJC) sobre la participació als plens, l’agrupació ciutadana no ha dubtat en qüestionar aquest organisme i la validesa del seu dictamen.
Davant aquest informe i les acusacions per part del Partit Popular d’haver enganyat la ciutadania amb la promesa de l’escó ciutadà, els municipalistes asseguren que el seu grup polític segueix treballant per aconseguir obrir el ple a la ciutadania. Per veu de la seua responsable de participació, la regidora Anna Peñalver, han informat dels contactes que tenen amb un expert en Dret Constitucional per obtindre un informe alternatiu.
Peñalver considera que el CJC “ha fet una lectura molt restrictiva del dret a la participació i de l’exclusivitat dels càrrecs electes en les deliberacions de les institucions”. Així, fa referència a l’estudi que el seu grup polític ha fet dels reglaments d’altres municipis. Segons assenyala “hem trobat nombrosos exemples de mecanismes que permeten la intervenció ciutadana en les sessions ordinàries dels Plens”.
Entre les ciutats que hi posa d’exemple es troben Zamora, Palma, Mataró, Berga o Esplugues de Llobregat. “N’hi ha alguns que fins i tot permeten a les associacions i als Consells de participació presentar propostes per a ser debatudes i votades al Ple”, assegura Peñalver.
Finalment, han recordat la composició del CJC per qüestionar la seua neutralitat política. Entre alguns dels membres d’aquest organisme autonòmic es troben: l’ex-president de la Generalitat Francisco Camps; com a president del CJC exerceix el director de la “sospitosa” tesi de Camps, Vicente Garrido, garant legal d’una de les empreses esquitxades pel Cas Palau; com a vicepresident, la mà dreta d’Alfonso Rus a l’ajuntament de Xàtiva i vicepresident de la Diputació de València durant el seu mandat, José Díez Cuquerelles. També en forme part Enrique Fliquete, advocat del PP en un cas de transfuguisme a l’Ajuntament de Benidorm; i Federico Fernández Roldán, un altre conseller a proposta del PP qüestionat per al càrrec per falta de mèrits jurídics.